tirsdag 11. september 2012

Fakta om Rom

Rom är van vid utländska influenser, det är känt för sina arkitektoniska skatter. Det finns mycket mer till Rom än vad vi vet om. Här är några intressanta fakta för att ge dig en inblick i den romerska kulturen, dess historia och skatter.

1. Födelsen av den eviga staden, Rom, som grundades 753BC, firas varje år av romarna den 21 april. Fester inkluderar fyrverkerier, gladiatorspel, traditionella romerska banketter och parader.

2. Pantheon som byggdes 27 f Kr av Marcus Agrippa är det enda monumentet som tillhör det antika Rom som fortfarande är intakt. Vad som är ännu mindre känt är att Italiens kung Vittorio Emanuele II, och hans efterträdare, Umberto I ligger begravda där.

3. En park i Rom heter "Park av Monsters". Inte för att det är en hemsökt plats men eftersom det är fullt av groteska figurer, som en rå Herkules som dräper en amason och ett trollansikte med en mun så stor att människor även kan gå igenom det!

4. Baden i Caracallas, är dock i dåligt skick nu men var en gång i deras främsta dagar utspridda över 27 hektar och kunde hantera 1 600 badande vid varje given tidpunkt. Byggt i 3: e århundradet, är det den största överlevande platsen från Roms kejserliga era.

5. Rom har ett museum som är helt dedikerat till pasta. Pasta Museum är en i sitt slag i världen och visar upp olika pasta maskiner, samt målningar relaterade till pasta av samtida konstnärer.

6. Peterskyrkan inne Vatikanstaten är den största kyrkan som någonsin byggts.

7. Roms Colosseum, en enorm amfiteater som kunde erbjuda sittplats till 50 000 personer är ett av de sju underverken i världen.

8. Monumental Cemetery i Capuchin Brothers har använt benen från över 4 000 Capuchin munkar, några skelett är helt intakta, för att skapa symboliska konstverk i sin serie av kapellet.

9. Vatikanmuseerna är ett stort museumkomplex med över 1 000 museer och gallerier som tapet galleriet och Etruscan och egyptiska museer som är fulla av mästerverk som samlats in av successiva påvar. Det är världens största museumkomplex.

ROME

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar